- Ürün ve hizmetlerinizin sorununu çözdüğü kullanıcıları nasıl tanımlarsınız? Bu tanıma uyan müşteri segmentinin büyüklüğü nedir?
- İlk kullanıcı veya müşterileriniz kim olacak, yarattığınız çözüme en fazla ihtiyaç duyan segment kimlerdir?
- İş fikrinizin sağladığı çevresel ve toplumsal faydalar nelerdir? Bu değerleri yaratırken nasıl ölçümlemeyi hedefliyorsunuz?
- İnsanlar çözmeyi amaçladığınız bu sorunu şu anda nasıl çözüyorlar? Türkiye’de ve dünyada size en yakın rakip ürünler neler?
- Siz rakiplerinizden neyi farklı yapacaksınız, nasıl farklılaşacaksınız? Rakiplerinize karşı sizi avantajlı kılacak üstünlüğünüz ve dezavantajlarınız nelerdir?
- Ekibinizin ihtiyaç duyacağı malzeme, servis, iş gücü, finansman vb. gereksinimleri nelerdir? Bu gereksinimleri nasıl karşılamayı planlıyorsunuz?
- Ekibinizde iş fikrinizin uygulanabilir bir projeye dönüşmesini sağlayacak yetkinlikte insanlar var mı?
Girişimcilik kültürünü üniversite gençliğinden başlayarak tüm Türkiye’ye yaymak hedefi doğrultusunda, her dönem üniversite öğrencilerine yönelik etkinlikler düzenlenir. Bu etkinlikler,üniversite öğrencileri ve program paydaşlarıyla TÜSİAD üyeleri ve başarılı startupları girişimcilik ekseninde bir araya getiren atölye, konferans, networking etkinlikleri, vb. etkinliklerden oluşur. 2021 döneminde bu etkinlikler dijital olarak gerçekleştirilecektir.
Program başvuruları www.bugenclikteisvar.com üzerinden başvurularını online olarak gerçekleştirilir. 2021 dönemi başvuruları 24 Aralık 2020 ile 10 Mart 2021 saat 23.59 arasında alınacaktır.
Başvurular en az iki yatırımı olan melek yatırımcılar ve girişimcilik ekosisteminin lider isimlerinden oluşan bağımsız bir ön jüri tarafından incelenir. Ön jüri değerlendirmesi sonrası en yüksek puanı alan ekipler, asil ve yedek liste şeklinde web sitesinde yayınlanır. Şartname çerçevesinde katılımcı olması uygun bulunan ekipler Nisan 2021'in ilk yarısında web sitesinde yayınlanacaktır.
Ekiplerin girişimcilik kampına, online eğitimde bahsedilen iş modeli kanvasını hazırlamış ve fikirlerini tanıtıcı bir sunumla gelmiş olması beklenir. Girişimcilik Kampı boyunca ekipleri;
Girişimcilik kampının sonunda iş modellerini hazırlayan ekipler, iş modeli sunumlarını TÜSİAD üye rehberlerinin değerlendirmesine sunarlar. Her üye, rehberlik edeceği ekibi bizzat belirler ve böylelikle ekibini yarı finalist olarak programın bir sonraki aşamasına taşımış olur.
Yarı finalist olan ekipler, eşleştikleri TÜSİAD rehberleri ile bir araya gelerek onların deneyimlerinden faydalanma ve iş planlarını geliştirme imkanı bulurlar. Ekipler TÜSİAD rehberleriyle çalışma döneminin sonunda nihai iş planı sunumlarını, projelerini anlatan kısa bir video ile birlikte final jürisine gönderirler.
Yarı finalistleri değerlendiren Yarı Final Jürisi, ekipler içinden Final Töreni’nde sahne alacak olan finalistleri belirler.
Final Töreni’nde finalist ekipler TÜSİAD üyeleri ve kamuoyu önünde iş planlarını sunar. Final Jürisinin bire bir değerlendirmesi ile finsnsal destek kazanan ekip/ekipler belirlenir.
Programa başvurabilmek için;
İş fikirleriniz aşağıdaki kriterlere göre değerlendirilir:
TÜSİAD’ın girişimcilik ekosistemine Türkçe kaynak sağlamak amacıyla çevirisini yaptırdığı Silikon Vadisi girişimcisi ve akademisyen Steve Blank’in “Bir Start-up Nasıl İnşa Edilir?” adlı online eğitimine Online Eğitim adresi üzerinden ulaşılabilir. Bu Online Eğitim, kendini geliştirmek ve bilgilerini güncellemek isteyenlerin yararlanması amacıyla herkese açık olarak sunulmaktadır.
İş fikri olan ve bu fikrini gerçekleştirmek için çalışan gençlerin proje yazma ve girişimcilik konusunda temel bilgilere sahip olmasını amaçlayan TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!, Online Eğitimi bir eleme unsuru olarak değerlendirmemektedir. Bununla birlikte ön jüri değerlendirmesi sonrası Girişimcilik Kampına katılmaya hak kazanan Program Katılımcılarının iş fikirlerini daha iyi ifade edebilmeleri ve TÜSİAD Üyesi Rehberler ile eşleşme aşamasında yapacakları sunumlara hazırlıklı olabilmeleri için online eğitim, yararlı olacak bir kaynaktır.
Ekipler minimum 2 kişi olmak şartıyla programa devam edebilirler.
Ekibe yeni üye ekleme talebi yalnızca yarı final aşamasında değerlendirilir. (Ayrıntılı bilgi için: Başvuru Şartnamesi)
Ekiplerinin başvuruda bulundukları iş fikri ile programa devam etmesi gereklidir.
2011 yılından beri düzenlenen TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! girişimcilik programı kapsamında girişimcilik serüveninde gençleri destekleyen üniversiteleri ön plana çıkarmak amacıyla her sene Ön Elemeyi geçen ekiplerde en fazla öğrencisi olan üniversiteye “Girişimcilik Bayrağı” verilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular bölümünde aradığınız yanıtı bulamadıysanız iletişim formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.