FluAI - Beritan Gökyıldız | TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! 2020 Finalisti
DÜNYA GAZETESİ RÖPORTAJ NOTU
FluAI- Beritan Gökyıldız | TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! 2020 Finalisti
-
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Beritan Gökyıldız. Marmara Üniversitesinde Biyomühendislik bölümü öğrencisiyim. FluAI ekibinin iş geliştirme sorumlusuyum. Ekipte benim dışımda üç kişi daha bulunuyor. Yazılım süreçlerinden Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Bahrican Yeşil, yapay zeka araştırmalarından Üsküdar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisi Ömer Özgür, klinik ve pazarlama süreçlerinden ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde biyokimya uzmanlığını yapan Yusuf Yeşil ekibimizde yer alıyor. FluAI multidisipliner bir girişim. Bu nedenle ekibimiz de farklı alanlarda öğrenim gören üyelerden oluşuyor. Bizi bir araya getiren ve ilerlememizi sağlayan en büyük motivasyonumuz ise dijital sağlık alanında yeni nesil teknolojileri kullanarak insanların yaşam kalitesini artırmak oldu.
-
Girişimcilik sizin için ne anlama geliyor? Girişimci olma kararını nasıl verdiniz?
Girişimci olmak benim için bir süreç veya bir karar verme aşaması değil. İçten gelen, bir şeyleri değiştirmek, katkı sağlamak, geliştirmek ve bunları yaparken de kendini bulmak diyebilirim. Belli bir karar verme sürecim olmadı aslında hep bir şeyler yapmak istiyor ve deniyordum. FluAI bu konudaki dönüm noktam oldu diyebilirim. Girişimciliğin en kilit noktalarından biri kesinlikle iyi bir ekibe sahip olmak. Biz ekip olarak yapboz parçaları gibi birbirimizi tamamlıyoruz. Birimizin modu düştüğünde diğerleri yükseltiyor, birimizin eksik olduğu noktaları kapatıyoruz. İşte girişimcilik benim için böyle iyi bir ekibe sahip olmak ve o ekiple doğru yerde doğru zamanda bir bütün olarak hedefler boyunca ilerlemek demek.
-
Girişiminiz hakkında bilgi verir misiniz? (Sizi harekete geçiren 'sorun' neydi? Nasıl bir fayda/çözüm yaratmayı hedeflediniz? Hedef kitleniz kim?)
FluAI üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarına sahip bireylere boğaz görüntüsü ve şikayetleri üzerinden yapay zeka destekli kişisel analiz ve öneriler veren bir mobil sağlık uygulaması. Bizi harekete geçiren şey gribi herkesin basit ve önemsiz bir sorun olarak görmesi ama aslında ciddi problemlere sebep olmasıydı. Bu sorun çözülmediğinde hastane içerisinde uzun bekleme sıraları, muayene ve ulaşım maliyetleri gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkıyor. Özelikle Amerika’da yılda 35 milyon grip vakası görülmekte ve yılda 360 milyon dolar harcamaya sebep olmakta. Hastanelerin yoğunluğu karşılayamaması ve COVID-19 salgınıyla birlikte hastaneden enfeksiyon bulaşma riskinin atması ise bir başka dikkat çekici konu. Hastaneye gitmeden kişilerin sorunlarına çözüm bulmaya çalışması, internette sağlık problemine çözüm araması ise hastanın yanlış yönlendirilme ihtimalini ortaya çıkartıyor. Yanlış yönlendirilen hastaların ortaya çıkan gereksiz antibiyotik kullanımının yol açtığı antibiyotik direnci ya da zamanında doğru tedavinin başlamaması yüzünden hastalıkların ilerlemesi ise en önemli sorunların başında geliyor. FluAI kullanıcının girdiği semptom bilgisi ve boğaz görüntüsü sonucunda bakteriyel viral ayrımı yaparak kullanıcıya durumuyla alakalı sunduğu tamamen kişisel öneriler ile 18 yaş üstü tüm kullanıcılarına karar destek mekanizması sağlıyor.
-
Fikrinizi hayata geçirme sürecinde karşılaştığınız zorluklar neler oldu? Bundan sonraki adımda (pazarda yer bulma/ pazarlama vs) karşılaştığınız zorlular nelerdi?
Projemiz üzerinde bir yıldan uzun bir süredir çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Mentorlerimizin desteği ve pazar araştırmalarımız ile FluAI çok değişti ve gelişti. UI-UX tasarımımız ise şu an 26. versiyonunda. Bu süreçte en zorlandığımız kısım ise yapay zekayı eğitmek için veri toplamak oldu. Yapay zekanın doğruluk oranını arttırmak için çok fazla klinik çalışma yapıp veri toplamaya ve topladığımız veriyi işlemeye çalışıyoruz, ki bu gerçekten uzun ve yorucu bir süreç. Şu an dijital marketing ve lansman stratejisi üzerine yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Pazarda yer bulma konusunda ise sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz, öncelikli hedefimiz uygulamanın viral bir şekilde yayılmasını sağlamak ki bu da ciddi çalışma isteyen ve bizi şu sıralar en çok zorlayan noktalardan biri.
-
Bu süreçte kimlerden destek aldınız (mentorluk/yatırım vs) ?
FluAI’in gelişmesi ve bu günlere gelmesindeki kilit noktalar kesinlikle mentorlerimiz, katıldığımız girişimcilik ve hızlandırma programları oldu. Öncelikle, TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! girişimcilik programında tanıma fırsatı bulduğumuz ve ekibiyle birlikte iş geliştirme, pazar araştırması ve finansal hesaplamalar konusunda bize çok fazla destek sağlayan Şebnem Kalyoncuoğlu Ünlü’nün finale giden yolda desteğini hep hissettiğimizi söylemek isterim. Uygulamanın fikir aşamasından bu zamana kadar geçen süreçte yönlendirmeleri ve geri bildirimleriyle Çocuk Cerrahi Prof. Dr. Melih Bulut, Blockchain &AI uzmanı Afşar Akal, Medibook’un Genel Müdürü Bülent Bingöl ve Kodluyoruz’un kurucu ortağı Aykut Ibrişim bu süreçte her zaman yanımızda olan mentorlerimiz oldular. FluAI uygulamasıyla TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! girişimcilik programının yanısıra Eurosian Startup Awards ve Doctorclub Awards’de finalist olduk. Ayrıca NVDIA Inception programına seçildik ve 2 yıl boyunca ücretsiz sunucu hizmetlerinden yararlanma fırsatına sahip olduk. İstanbul Teknopark’ın Rejenerasyon-20 Dijital Hızlandırma modülünde yer alıyoruz ve buradaki yatırımcılarla görüşmelerimiz halen devam etmekte.
-
Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini genel anlamda nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkemizin girişimcilik ekosisteminin gelişerek daha güzel yerlere geleceğine inanıyorum. Bu konuda çok güzel gelişmeler yaşıyoruz, gözler artık girişimcilik ekosisteminin üzerinde. Ekosistemin bu kadar gelişmesinde TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!’ın ve diğer girişimcilik programlarının, vakıfların, kulüplerin ve yatırımcıların rolü gerçekten oldukça büyük. Bizlerin ise, bu yolda motive edilmeye ve eksiklerimizin görülmesine ihtiyacımız var. Büyük bir girişimcilik kitlesi şu an bu konuda öğrenme ve gelişme aşamasında. Sonrasında, öğrendiklerimizi diğer insanlarla paylaşmaya başladığımızda güzel yerlere ulaşmış olacağımızı umut ediyoruz.
-
Bu süreçten aldığınız dersler neler oldu? Başarısızlık dönemleriniz oldu mu?
TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! finalinde jüri üyemizin çok güzel bir sözü vardı; “Girişimci kaybederken de kazanır, kaybederken kazanıyorsanız iyi bir girişimcisinizdir”. Jüri üyemizin de dediği gibi, başarısızlık dönemlerimiz oldu ve belki de olmaya devam edecek. Aslında girişimimizi ileri taşıyan da yaşadığımız bu başarısızlıklar oluyor, hata yaparak eksik olduğumuz kısmı fark ediyor ve bu sayede de o açığı kapatmak için hemen aksiyon almamız bizi geliştiriyor, büyütüyor. Ürünün en iyi şekilde ve minimum eksikle çıkması için çok çalışan ve tamamen ürüne odaklanmış bir ekip olarak, birçok zorluktan ve başarısızlıktan ders alıyor ve onları daha da güçlü bir şekilde atlatıp ilerlemeye devam ediyoruz.
FluAI hakkında detaylı bilgi için This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. dan bizimle iletişime geçebilir, fluai.com’dan websitemizi inceleyebilirsiniz. Sosyal medyada Instagram fluaiapp ve Linkedin FluAI App’ten bizleri takip edebilir, gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.